ZAVRŠEN PRIJEDLOG RP CENTAR II – CENTAR GRADA BI NAKON 20 GODINA TREBAO DOBITI NOVO LICE, KOJEG GRAĐANI OVOG DIJELA GRADA ŽELJNO IŠČEKUJU
srijeda, 15.03.2023.

Skupština Brčko distrikta BiH je donijela Odluku broj 01-02-4656/21 od 13. 10. 2021. godine o pristupanju izrade procesa Regulacionog plana dijela stambenog naselja "Centar II" kojom je kao nosilac izrade određen Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Regulacioni plan dijela stambenog naselja CENTAR II u Brčkom, urađen je za dio stambenog naselja "Centar", koji je predviđen za zonu mješovitog kolektivnog stanovanja i srodne djelatnosti, zonu centralnih sadržaja. Granice obuhvata Regulacionog plana definisane su grafičkim prilogom koji je sastavni dio Odluke o pristupanju izrade i obuhvata površinu od oko 14,5 Ha.

Područje tretirano Regulacionim planom, predstavlja središnji dio grada, a karakteriše ga umjerena atraktivnost, uglavnom duž sjevernog i istočnog dijela. Neuređene parcele, neatraktivni sadržaji, mali broj otvorenih multifunkcionalnih površina i sama struktura postojećih objekata utiču na nedovoljnu atraktivnost ovog prostora.

Prostor karakteriše heterogena struktura, s određenim brojem objekata koji ne zadovoljavaju načela savremene kulture stanovanja i poslovanja.

Činjenica da je Odluka o izradi Regulaconog plana donesena još 2003. godine, govori o prostornom značaju ovog dijela naselja u cjelokupnom razvoju gradskog centra, međutim navedeni plan nikad nije dovršen i usvojen. Kao posljedica toga, prostorni razvoj je stagnirao, neplanska i nelegalna gradnja unutar vlasničkih parcela bila je sveprisutna, kao i devastacija cjelokupnog prostora.

Prostorni planeri Zavoda su se opredijelili da se namjena površina uskladi u najvećoj mogućoj mjeri s uslovima na lokalitetu, odnosno, da se zatečeni načini korištenja i funkcionalne koncentracije zadrže kao primarni, te da se planirani sadržaji uklapaju u takav način korištenja prostora uz transformacije koje će biti usmjerene kvalitetnom prostornom razvoju, poštujući položaj obuhvata i njegovih implikacija na uža urbana područja koja mu direktno gravitiraju. Na ovaj način bi se formirao prostor sa dvije podzemne garaže, ozelenjenim uličnim pojasevima i šetalištima, dječijim igralištima, a sve po mjeri čovjeka i savremenim principima urbanog planiranja.

Kako bi se stanovništvu ponudilo bogatstvo doživljaja i sadržaj, sve funkcionalne zone su međusobno povezane koridorima pješačkih i kolskih protoka, u skladu s kapacitetima koje prostor posjeduje. U svim cjelinama se pokušava iznaći optimalan način pomirenja dualnosti koja je potrebna u ovom prostoru: javnog, privatnog, otvorenog i zatvorenog, vidiljivog i nevidljivog.

Angažovanost vlasnika zemljišta u samom procesu izrade plana bila je velika, te su gotovo sve primjedbe i prijedlozi na planu uvaženi i usklađeni u ovom dokumentu, što govori o postignutom visokom stepenu kvaliteta plana.