Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije u posjeti Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH: Uzvratna posjeta otvara nove mogućnosti prekogranične saradnje
srijeda, 16.10.2024.

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije posjetili su danas Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta u okviru uzvratne posjete, s ciljem jačanja prekogranične saradnje i razvoja zajedničkih projekata. Ova posjeta predstavlja nastavak dobre prakse komšijskih odnosa i zajedničkog rada na regionalnom razvoju.

Tokom sastanka, razgovarano je o mogućnostima saradnje na projektima u okviru programa prekogranične saradnje EU, s posebnim naglaskom na razvoj infrastrukture, obnovljive izvore energije, unaprjeđenje, turizma, ekonomije i zaštitu okoline. Direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta Zlatko Jašarević izrazio je spremnost za saradnju, ističući važnost održavanja dobrih odnosa sa komšijama te zajedničkog djelovanja na rješavanju izazova koji su zajednički za obje strane granice.

„Ovo je samo početak. Postoji mnogo prostora za proširenje naše saradnje, pogotovo kada je riječ o projektima koji mogu donijeti korist našim zajednicama s obje strane granice. Voljni smo raditi zajedno na svim inicijativama koje doprinose boljem životu naših građana“, izjavio je Jašarević.

Posjeta je ocijenjena kao uspješna, a očekuje se da će konkretni projekti uskoro biti definisani i pokrenuti u saradnji s partnerima iz Vukovarsko-srijemske županije..